• " En ziet, Ik ben met u al de dagen tot de voleinding der wereld. " Mattheüs 28:20
  • " Ziet, een maagd zal zwanger worden, en zij zal een Zoon baren, en Zijn naam IMMANUËL heten. " Jesaja 7:14

Meer over Kerkgebouw

Van oude boerderij tot kerk

HHG Oldebroek werkt aan eigen onderkomen

Uit: Veluweland 27 april 2011

OLDEBROEK - Een oude monumentale boerderij ombouwen tot kerk. Het klinkt als een tijdrovende klus en dat is het ook. De leden van de Hersteld Hervormde Gemeente van Oldebroek - ‘t Harde (HHG) zijn er al enkele jaren mee bezig, maar het resultaat gaat er ook naar worden.”We hopen voorjaar 2012 klaar te zijn”, aldus Johan de Waal namens de bouwcommissie.

Lange tijd zaten de ouderwetse luiken van het pand aan de Rustenburgsweg dicht en leek het er van de buitenkant op dat er binnen niet/nauwelijks activiteiten waren. Hoe anders is de werkelijkheid. “Dagelijks zijn hier zo’n vijf vrijwilligers aan het werk en dat zijn met name vutters. Dat is ook nodig, want toen we het pand begin 2008 kochten moest alles aangepakt worden. De tuin lag er compleet verwilderd bij. Binnen waren de vloeren helemaal af, alle kozijnen waren verrot en de muren stonden allesbehalve waterpas”, zegt De Waal.

Toch was de aankoop van de boerderij door de HHG, in 2004 ontstaan door een kerkscheuring binnen de hervormde kerk, een bewuste keus. “We houden onze kerkdiensten al een aantal jaren in de Eben Haezer school, maar willen graag een eigen onderkomen. Met zo’n 340 leden kun je niet een stuk grond kopen en er een duur gebouw op laten plaatsen. Dat is financieel niet op te brengen.” Mede daardoor is nieuwbouw in Oldebroek-West niet doorgegaan. Ook was voldoende parkeergelegenheid een probleem geworden en daar is aan de Rustenburgsweg geen sprake van. “We hebben daarover afspraken met de gemeente gemaakt.”

Tijdens de verbouw moet men rekening houden met het feit dat er sprake is van een monumentale status. “Je kunt dus niet zomaar alles gaan aanpassen en vervangen. We hebben gekozen van een mix tussen oud en nieuw”, aldus De Waal. Zo blijven de oude spanten behouden en is de complete kapconstructie hersteld, maar zijn de wanden en het dak geïsoleerd. “Boven komt ruimte voor het verenigingsleven.” Via een kerk in Barneveld is een aantal kerkbanken aangekocht en die moeten nog van een likje verf worden voorzien. “Werkzaamheden als slopen, timmeren, metselen en degelijke kunnen we gelukkig zelf. Ook hebben we een elektricien en een loodgieter tussen de vrijwilligers zitten. Het geeft een goed gevoel dat we dit als gemeente met ons allen doen. Jong en oud draagt een steentje bij.”

Uiteindelijk is er in de kerkzaal ruimte voor zo’n 250 mensen. Verder komt er op de begane vloer onder andere een consistorieruimte en ruimte voor kinderoppas. Ook zaken als vloerverwarming en een technische installatie om het klimaat te regelen ontbreken niet. Momenteel is men bezig met de voorbereidingen tot de aanschaf van een orgel. “We moeten daarbij rekening houden met de akoestiek in deze ruimte”, aldus De Waal.

  • © hersteld hervormde kerk 2023

Heeft u vragen over het geloof?

Open Sluit